Tijd voor een nieuwe laptop, maar wat is de beste keuze? De traditionele laptop kennen we allemaal, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei alternatieven beschikbaar. De Apple MacBook kennen we al een stuk langer, terwijl de Google Chromebook nog niet zo bekend is bij het grote publiek. Wat zijn de verschillen tussen die laptops en die met het traditionele Windows-besturingssysteem (OS)? We zetten de verschillen op een rij, waarbij we natuurlijk verder kijken dan het verschil in OS alleen. 

5 belangrijke verschillen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een traditionele laptop en een Google Chromebook? We zetten er 5 voor u op een rij:

  • Besturingssysteem
  • Opslag: lokaal of in de cloud
  • Veiligheid van de computer
  • Zware taken uitvoeren
  • Levensduur van de batterij

1. Besturingssysteem

Uiteraard is het besturingssysteem anders. De traditionele laptop draait op Windows, zoals we dat door de jaren heen (vooral zakelijk) gewend zijn. Het is de gangbare keuze, waarmee we ervoor zorgen dat we een browser kunnen gebruiken, net als een tekstverwerker, spreadsheetprogramma en bijvoorbeeld specifieke software.

Windows ontwikkelt doorlopend en biedt daardoor steeds nieuwe mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld opties bijgekomen om te multitasken, al staat de interface niet bekend om de ultieme gebruiksvriendelijkheid. Bovendien duurt het bij een Windows-computer relatief lang om die op te laten starten, waardoor het beter is om die aan te laten staan.

De Chromebook start een stuk sneller op en is daardoor goed geschikt voor gebruik onderweg. Ook met Chrome OS is het mogelijk om meerdere taken naast elkaar uit te voeren, waarbij bovendien goed duidelijk is waar de verschillende bedieningselementen voor staan. Aan de andere kant is Chrome natuurlijk de default-browser en is daar ook de rest van de software op gebaseerd. Chrome OS is als het ware een uitgebreide versie van de browser, om daarmee heel de computer aan te kunnen sturen. 

2. Opslag: lokaal of in de cloud

Een groot verschil tussen de Google Chromebook en een traditionele laptop is de manier waarop je bestanden opslaat. Traditioneel doe je dat op een harde schijf, die tegenwoordig steeds vaker wordt vervangen door SSD-opslag. De opslag vindt nog steeds lokaal plaats, om de bestanden vanaf de lokale schijf op te kunnen roepen als je die nodig hebt.

De Chromebook pakt dat anders aan, door de bestanden zoveel mogelijk in de cloud op te slaan. Er is weinig ruimte beschikbaar op het apparaat zelf, waardoor Google Drive een belangrijke rol speelt. Dat maakt niet uit bij een (goede) internetverbinding, maar kan onderweg nog wel eens lastig zijn. Het is dan belangrijk dat er een breedbandverbinding beschikbaar is, vooral als je regelmatig werkt met grotere bestanden. 

Een Chromebook maakt bovendien gebruik van een aantal online versies van programma’s. Ook daarvoor is de internetverbinding belangrijk. Met een traditionele laptop heb je daar minder last van, als je kiest voor de desktopversie van programma’s.

Tip: steeds meer programma’s ondersteunen de offline-modus voor de Chromebook. Je kunt dan verder werken, om de bestanden later te synchroniseren met de server. 

3. Veiligheid van de computer

Op het gebied van veiligheid is de traditionele laptop een geliefd doelwit. Windows is nog altijd het nummer één doelwit bij hackers, omdat veel mensen er gebruik van maken. Het is voor sommige gebruikers dé reden dat ze een MacBook gebruiken.

Chromebook lijkt ook van dat voordeel te profiteren. Ze hebben tot nu toe niet of nauwelijks last van virussen, waardoor het ook niet nodig is om gebruik te maken van (zware) antivirusprogramma’s. Dat de Chromebook geen Flash ondersteunt helpt daarbij, al is het natuurlijk een nadeel op het moment dat je het nodig zou hebben voor een specifieke toepassing. 

4. Zware taken uitvoeren

In algemene zin is de Windows-laptop beter geschikt voor zware toepassingen, die je lokaal installeert en draait. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om een laptop te kiezen die dat goed aan kan, zodat je er op een vlotte manier mee kunt werken.

De Google chromebook heeft een relatief eenvoudige processor en is ook grafisch niet bijzonder sterk. Je kunt er geen zware applicaties op draaien, zonder dat de laptop daar ontzettend veel moeite voor moet doen. Als je van plan bent om dit type programma’s en applicaties te gebruiken heb je daar een sterke traditionele laptop voor nodig. 

5. Levensduur van de batterij

De batterijduur van de Chromebook is goed, waardoor je lange tijd zonder adapter kunt werken. Dat komt onder andere door de relatief lichte manier waarop het apparaat is opgebouwd, als we kijken naar de processor. Een Windows-laptop is er in allerlei soorten en maten. Dit maakt het lastig om in algemene zin iets over de batterijduur te zeggen. Sommige van de traditionele laptops gaan erg lang mee, terwijl je bij anderen eigenlijk altijd met de adapter zal moeten werken. Vind je de batterijduur erg belangrijk? Dan is het verstandig om daar specifiek op te letten, zodat je een goede keuze kunt maken. 

Beste keuze voor uw bedrijf: laptop of Chromebook

Benieuwd naar de beste keuze voor uw bedrijf, bijvoorbeeld als u op het punt staat om één of meerdere nieuwe laptops aan te schaffen? We kunnen u meer vertellen over zowel de Chromebook als de traditionele laptops met Windows. Op die manier geven we aan wat er mogelijk is. Natuurlijk denken we mee over de manier waarop u er gebruik van zal maken en wat in dat geval de beste keuze is. Dat helpt een geschikte laptop aan te schaffen, waar u en uw medewerkers goed mee kunnen werken. 

Wilt u gebruik maken van een Google Chromebook of traditionele laptop in Nijmegen en omgeving of heeft u vragen over onze ICT diensten? Bel ons op telefoonnummer 024 – 844 01 00, stuur ons een e-mail naar info@spete.nl of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van u.