Een Thin Client of een Workstation, wat is de beste keuze voor uw bedrijf? Het kan een lastige keuze zijn, bijvoorbeeld als u de huidige computers graag wilt vervangen. De beide opties bieden voordelen, dus hoe bepaalt u wat het zwaarst zou moeten wegen? We helpen u er graag mee op weg, door de voordelen op een rij te zetten en daarbij concrete toepassingen te beschrijven.

Ontdek aan de hand van de voordelen de ideale situaties voor een Workstation of juist een Thin Client. We helpen regelmatig bedrijven met de keuze voor een van beiden, net als in situaties waarin een combinatie juist een goed idee blijkt. Op die manier zorgen we ervoor dat de apparatuur voldoet aan uw wensen, om daar iedere dag op een productieve wijze mee te kunnen werken. 

Wat is een Thin Client of een Workstation?

Laten we voor de zekerheid beginnen bij het begin, want wat is een Thin Client en wat is een Workstation? We zetten de beiden voor u onder elkaar:

  • Een Thin Client heeft geen eigen harde schijf en bevat niet de software waar  u mee werkt. In plaats daarvan gaat het in de basis om een besturingssysteem, dat in verbinding staat met de server. Het is daarom belangrijk om altijd gebruik te maken van een krachtige server. 
  • Een Workstation is een traditioneel computersysteem met een eigen besturingssysteem en lokale software. Het is mogelijk om ze individueel en onafhankelijk te gebruiken, al kunt u ze ook laten koppelen aan een krachtige server. 

Voordelen van een Thin Client

Uiteraard hebben de beide varianten zo hun voordelen te bieden. We zetten eerst de voordelen van een Thin Client voor u op een rij:

  • Voordelig in aanschaf
  • Eenvoudig applicaties updaten
  • Toegang op afstand

1. Voordelig in aanschaf

Een Thin Client is voordelig in aanschaf, omdat u geen duur systeem hoeft aan te kopen. De computer zelf hoeft niet krachtig te zijn, dankzij de koppeling met de server waarop de software draait. Bovendien is een Thin Client over het algemeen een meer duurzame keuze, omdat u daar langer mee kunt blijven doen. Er draait geen complexe software op, waardoor de computer zelf weinig rekenkracht hoeft te gebruiken om de gevraagde taken uit te voeren. De lichte manier waarop u er gebruik van maakt zorgt ervoor dat u het voordelige apparaat relatief lang kunt blijven gebruiken. 

2. Eenvoudig applicaties updaten

De applicaties updaten op alle computers? Dat is heel eenvoudig als u kiest voor een Thin Client, omdat dit vanuit de centrale server mogelijk is. Door een applicatie daar een update te geven en die te installeren is de nieuwe versie op alle apparaten beschikbaar. Het is niet nodig om de update op alle apparaten afzonderlijk te installeren, waardoor het veel makkelijker is om snel te schakelen. Handig, bijvoorbeeld als er een beveiligingsupdate nodig is die snel en overal doorgevoerd moet worden. 

3. Toegang op afstand

Een Thin Client biedt de mogelijkheid tot werken op afstand. Door op een andere computer in te loggen is het net zo goed mogelijk om alle software te gebruiken die op de eigen werkplek beschikbaar is. Bovendien hoeft er geen sprake te zijn van vaste werkplekken. In plaats daarvan is het mogelijk om flexplekken in te richten, waarbij iedere computer dankzij de verbinding met de server dezelfde omgeving te bieden heeft.

Voordelen van een Workstation 

Benieuwd welke voordelen een Workstation daar aan de andere kant tegenover zet? Ook hiervoor zetten we er 3 op een rij:

  • High Performance
  • Mogelijkheden op maat
  • Professionele grafische mogelijkheden

1. High Performance

Zoekt u een computer die de beste prestaties levert, bijvoorbeeld om een hoge belasting aan te kunnen? Een Workstation heeft een krachtige eigen processor, om ingewikkelde taken uit te voeren. De apparaten zijn bovendien goed geschikt om zware applicaties te draaien, bijvoorbeeld om complexe berekeningen te maken of grafische elementen uit te werken. De computers zijn gebouwd met dit doel, waarvoor ze daar goed geschikt voor zijn. 

2. Mogelijkheden op maat

Een Workstation biedt de mogelijkheid om die op maat in te richten, aan de hand van de specifieke wensen voor uw organisatie. Zoekt u naar een betaalbaar model met redelijke rekenkracht of juist het beste wat er te krijgen is? En gaat het om andere specificaties die relatief belangrijk zijn en daarom goed in elkaar moeten zitten? Het zijn allemaal zaken waar we rekening mee kunnen houden bij de keuze voor een dergelijke computer.

Tip: vindt u het lastig om te bepalen wat u nodig heeft voor uw organisatie? We denken graag met u mee om het ideale Workstation samen te stellen. 

3. Professionele grafische mogelijkheden

We noemden de grafische onderdelen al even, omdat ze een belangrijk voordeel tonen van een Workstation. Het is mogelijk die uit te rusten met een sterke grafische kaart. Op die manier kunt u werken met grafisch zware programma’s, zonder dat u daarbij afhankelijk bent van de (internet)verbinding met de server. In plaats daarvan heeft u de mogelijkheid om de taken lokaal uit te voeren, met minimale vertraging. 

Beste keuze voor uw bedrijf

Benieuwd naar de beste keuze voor uw bedrijf? Soms is een Thin Client de beste optie, soms is dat een Workstation en in weer andere gevallen heeft u een combinatie van beiden nodig. We denken graag met u mee, door goed te kijken naar de manier waarop u werkt, waar u dat doet en welke taken u uitvoert. Aan de hand daarvan adviseren we u graag over een Thin Client en een Workstation, zodat u kunt rekenen op precies dat wat u nodig heeft. 

Wilt u gebruik maken van een Thin Client of een Workstation in Nijmegen en omgeving of heeft u vragen over onze ICT diensten? Bel ons op telefoonnummer 024 – 844 01 00, stuur ons een e-mail naar info@spete.nl of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van u.