Een domein registreren en vergelijken: waar moet u dan op letten? Het is een vraag die we regelmatig krijgen, van klanten die graag een nieuwe website willen lanceren. Ze willen een domein vastleggen, maar weten niet goed waar de prijsverschillen vandaan komen.

In sommige gevallen is het inderdaad lastig te verklaren, maar het is toch belangrijk om goed te letten op een aantal punten. We zetten er daarvan een paar op een rij, zodat u daar rekening mee kunt houden bij de keuze voor een aanbieder om het domein te registreren.

Tip: veel mensen registreren een domein en nemen ook een hostingpakket af. Let goed op de combinatie van de beiden, zodat u daar goed gebruik van kunt maken. 

Vergelijken: 3 punten om op te letten

De mogelijkheden om een domeinnaam te registreren vergelijken? Een paar tips om goed op te letten:

  • Kosten van het domein per jaar
  • Duur van het contract: 1 jaar of langer?
  • Combinatie met hostingpakket

Kosten van het domein per jaar

Het is bij het registreren van een domeinnaam en het vergelijken daarvan natuurlijk belangrijk om goed te kijken naar de kosten. Een domeinnaam hoeft niet veel te kosten, omdat ook de aanbieder daar weinig kosten voor hoeft te maken. U kunt vanaf een paar euro per jaar gebruik maken van een .nl-domein. Dat betekent dat u een eigen website kunt openen en gebruik kunt maken van e-mailadressen binnen het domein.

Wilt u gebruik maken van een internationaal domein of een aantal domeinen? Met name in die gevallen is het verstandig om de prijzen te vergelijken. Stel dat u een domein wilt registreren met een .nl-, .be- en .eu-extensie bestaat de kans dat de prijzen wat verder uit elkaar zullen liggen. In dat geval is het de moeite waard om daar goed naar te kijken, omdat u per jaar enkele tientjes of meer kunt besparen. 

Duur van het contract: 1 jaar of langer?

Het is in combinatie met de prijs van de domeinnaam die u wilt registreren belangrijk om goed te kijken naar de periode waarvoor u dat doet. Sommige partijen bieden u de mogelijkheid om dat 1 jaar te doen, terwijl anderen standaard uitgaan van 3 of van 5 jaar. Dat is op zich geen probleem, behalve dat het tussendoor niet zomaar mogelijk is om het domein te verhuizen en een andere aanbieder te kiezen. Dat gaat goed zolang u tevreden bent, maar in het geval van problemen heeft u minder flexibiliteit. 

U hoeft er niet bang voor te zijn dat het domein na een periode van 1 jaar vervalt en door iemand anders vastgelegd kan worden. Zolang u eigenaar bent krijgt u steeds ruim op tijd de kans om het domein te verlengen. En zou u daar niet op tijd op reageren? Het domein komt dan nog niet meteen beschikbaar, maar wordt eerst apart gehouden om ervoor te zorgen dat u die gewoon kunt behouden. 

Het is bij een nieuw contract verstandig om uit te gaan van 1 jaar. Later kunt u er altijd nog voor kiezen om het contract uit te breiden naar een langere periode. Op die manier bespaart u op de kosten, maar levert u aan de andere kant in als het gaat om flexibiliteit. Zodra u meer ervaring heeft met de dienstverlening kunt u de contractduur verlengen. Wij krijgen bijvoorbeeld regelmatig vragen van klanten om de domeinen voor een langere tijd vast te leggen. 

Combinatie met hostingpakket

Het is gebruikelijk om een domeinnaam te registreren en de mogelijkheden te vergelijken voor zowel het domein als voor de hostingpakketten die er beschikbaar zijn. De hosting is de daadwerkelijke opslag van de website op een server, die bezoekers kunnen bereiken door gebruik te maken van de domeinnaam.

Soms zijn de domeinen heel voordelig, maar betaalt u een hoge prijs voor de hosting die erbij hoort. Het is verstandig om de prijs van de beiden te bekijken, zodat u daarmee een goede keuze maakt. Houd er rekening mee dat het niet altijd nodig is om een uitgebreid hostingpakket te kiezen. En wilt u de domeinnaam nog niet actief gaan gebruiken? Dan kunt u die gewoon ‘parkeren’, om er zonder de hosting gebruik van te maken. 

Betrouwbare domeinnaam registratie

Het is in alle gevallen belangrijk om gebruik te maken van betrouwbare domeinnaam registratie. Kies een bedrijf dat al jaren ervaring heeft en ook niet zomaar zal verdwijnen. In dat geval zal het niet meevallen om het domein te verhuizen, omdat de partij waar u die registreert een code moet meegeven om de verhuizing te kunnen doen.

Veel van onze klanten maken al jaren gebruik van hun domeinen, die wij voor ze hebben geregistreerd. Bovendien verzorgen we ook de hosting, waarbij we er op verzoek voor zorgen dat u daar totaal geen omkijken naar heeft. Het betekent in de praktijk dat de website altijd werkt, omdat het domein beschikbaar is en de hosting niet hapert. 

Uiteraard zijn we ook u daarmee graag van dienst en kunnen we helpen om het registreren domein te vergelijken. Gaat het u om een .nl-domein of een andere extensie? We denken graag met u mee, ook als het domein dat u eigenlijk voor ogen hebt al bezet is. Soms zijn er alternatieven beschikbaar of is het zelfs mogelijk om een domein van iemand anders over te nemen. 

Domeinnaam registreren: direct online

Een domeinnaam registreren en dat bij een betrouwbare partij doen? Wij maken het u graag zo makkelijk mogelijk. De domeinregistratie vindt gewoon online plaats, waardoor het niet nodig is om daarvoor contact met ons op te nemen. In plaats daarvan kunt u er zelf mee aan de slag, waarna wij het voor u in orde maken. En wilt u ons toch een vraag stellen? Neem contact met ons op, dan leggen we u graag uit over de mogelijkheden.