Op Kerstavond werd de Universiteit Maastricht getroffen door een ‘serieuze cyberaanval’. Iets dat steeds meer organisaties overkomt, waardoor systemen compleet stil komen te liggen of onherstelbare schade oplopen.

Het bleek te gaan om ransomware, waarvoor de digitale gijzelnemers vroegen om losgeld. Er gaan geruchten dat dit inderdaad betaald is, al wordt daar officieel niets over bekendgemaakt. Feit is dat de aanval zo serieus was dat de universiteit zelfs na de kerstvakantie nog te maken had met grote problemen. Het was niet mogelijk om gebruik te maken van e-mail en ook het netwerk was beperkt beschikbaar. Het laat zien hoe belangrijk het is om maatregelen te nemen op het gebied van cybersecurity.

3 maatregelen: betere cybersecurity

Spete is uw specialist in cybersecurity, bijvoorbeeld om u goed te beveiligen tegen ransomware. Benieuwd hoe we dat doen? We nemen daarvoor standaard 3 belangrijke maatregelen:

  • Firewall
  • Antivirus-software
  • Spamfiltering

1. Firewall

Geen organisatie kan zonder een Firewall, die indringers buiten de deur houdt. Speciaal voor het kleinere MKB en voor grotere organisaties, door hardware en software op een sterke manier samen te laten werken.

Let op: een Firewall is pas interessant op het moment dat u die netjes up-to-date laat houden. Wij zorgen voor belangrijke beveiligingsupdates, zodat de hardware voorkomt dat anderen uw netwerk en systemen binnen kunnen dringen.

Voor de Firewall maken we gebruik van Fortigate. Het systeem is er speciaal voor (kleiner) MKB, dankzij de diverse oplossingen die er beschikbaar zijn. We adviseren u graag, verzorgen de implementatie en nemen het onderhoud voor onze rekening. Op die manier kunt u er zeker van zijn dat anderen niet zomaar binnen kunnen treden, zoals op de Universiteit Maastricht.

2. Antivirus-software

Minstens zo belangrijk is goede antivirus-software. Daarmee houden we in de gaten wat er binnenkomt, plaatsen we infecties in quarantaine en scannen we de systemen en data. Het is de belangrijke beveiliging om er zowel op de schijven, in het netwerk en in de cloud voor te zorgen dat er geen kwaadaardige code actief kan worden.

Tip: ook antivirus-software vraagt om regelmatige updates. Alleen op die manier kunnen we uw organisatie beschermen tegen de meest actuele bedreigingen. Uiteraard kunnen we dit volledig voor u uit handen nemen, zodat u daar geen omkijken naar hebt.

Voor antivirus-software maken we gebruik van Bitdefender. Een specialist in oplossingen voor thuis, voor providers, partners en speciaal voor bedrijven. We adviseren u graag over de oplossingen die er beschikbaar zijn en kunnen die zowel implementeren als netjes onderhouden. 

3. Spamfiltering

Tenslotte is het belangrijk om alles dat er binnenkomt nauwkeurig te filteren op eventuele spam. We houden bedreigingen buiten de deur, door de berichten tegen te houden die niet in de inbox terecht zouden moeten komen. Het is de beste manier om bedreigingen buiten de deur te houden, zodat ook niemand daar per ongeluk op kan klikken.

Met het spamfilter zorgen we voor zowel security als compliance. De makkelijkste manier om zonder problemen met uw systemen te werken, omdat we er aan de voorkant voor zorgen dat die veilig blijven. En gaat het toch een keer mis of ontstaat er een dreiging? Dan komen we in actie, vaak voordat u door heeft dat er iets aan de hand is.

Voor het spamfilter maken we gebruik van Appriver. Daarmee maken we de drie maatregelen compleet, zodat u kunt vertrouwen op uitstekende beveiliging. Speciaal voor bedrijven in het MKB. Waarmee we tal van klanten in Nijmegen en omgeving al jaren van dienst zijn. En waarmee we zelfs de Universiteit Maastricht misschien goed hadden kunnen beschermen.

Specialist in cybersecurity in Nijmegen

Zoekt u een specialist in cybersecurity in Nijmegen? We brengen graag in kaart welke risico’s u loopt, welke systemen u al gebruikt en waar het op dit moment ontbreekt. Door zwakke beveiliging, door eventuele gaten of het ontbreken van updates of als we het idee hebben dat andere oplossingen beter passen. In hardware en in software, waar we vanuit onze uitgebreide ervaring goed over kunnen adviseren.

We adviseren oplossingen, kunnen die voor u implementeren en zorgen natuurlijk voor het beheer en onderhoud. Op die manier heeft u er zo min mogelijk omkijken naar, terwijl wij ervoor zorgen dat alles werkt zoals het bedoeld is. Om op een veilige manier zaken te doen, zonder dat u te maken krijgt met hardnekkige ransomware. En zonder dat u wordt gevraagd om losgeld te betalen, in ruil voor toegang tot de systemen, e-mail en bijvoorbeeld het netwerk waar u iedere dag gebruik van maakt. Wij zorgen ervoor dat u online veilig zaken kunt doen, dankzij cybersecurity in Nijmegen van de hoogste kwaliteit. 

Wilt u gebruik maken van onze oplossingen voor cybersecurity in Nijmegen en omgeving of heeft u vragen over onze ICT diensten? Bel ons op telefoonnummer 024 – 844 01 00, stuur ons een e-mail naar info@spete.nl of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van u.