De kosten voor systeembeheer: hoe hoog liggen die in de praktijk? Het is iets dat klanten ons regelmatig vragen, omdat ze daar helaas geen goed beeld van hebben. Dat begrijpen we, maar vinden we aan de andere kant jammer. Het is voor veel organisaties heel interessant om hun systeembeheer uit te besteden. En sterker nog, zelfs sommige ICT bedrijven doen daar verstandig aan, om de kosten in de hand te houden. 

Of de kosten van systeembeheer het waard zijn om uit te besteden hangt af van een aantal verschillende zaken. Het is vooral belangrijk om goed te kijken naar de taken die u zelf op kunt pakken en de kosten die u daarmee bespaart. Vergelijk dit met de taken die u anders had kunnen doen en wat dat zou opleveren. In veel gevallen kunt u zich beter richten op uw core-business, om betaalde uren te maken en om uw klanten daarmee op een betere manier van dienst te zijn. 

Systeembeheer uitbesteden of niet: 3 opties

Twijfelt u over het uitbesteden van het systeembeheer, maar spelen de kosten daarbij nu nog een rol van twijfelt? We vergelijken 3 opties, zodat u zelf kunt nagaan welke situatie het best bij uw organisatie aansluit:

  • Geen systeembeheerder: zelf oplossen
  • IT manager in dienst: in eigen beheer
  • Systeembeheer uitbesteden

Geen systeembeheerder: zelf oplossen

Niemand is verplicht om een systeembeheerder aan te stellen, u kunt die keuze als organisatie helemaal zelf maken. Heeft u (nog) weinig te maken met IT en ontstaan er eigenlijk nooit problemen of storingen? Het is in sommige gevallen dan helemaal geen probleem om geen systeembeheerder aan te stellen. Er is niemand specifiek aangesteld om deze rol te vervullen, omdat er geen IT-medewerker in dienst is en u daarvoor geen IT-partner zoekt.

Houd er aan de andere kant rekening mee dat zowel u als uw medewerkers eventuele problemen met IT zelf op dienen te lossen. Dat is op het eerste gezicht de goedkoopste oplossing, maar kent ook een paar risico’s. Wat ‘kost’ het onder de streept als een medewerker een halve dag niet beschikbaar is, omdat bepaalde software niet meer werkt of omdat er een update uitgevoerd moet worden die niet vlekkeloos verloopt? Soms is er sprake van verborgen kosten, door de tijd die u en medewerkers kwijt zijn aan IT-zaken. Een professionele systeembeheerder kan dit waarschijnlijk sneller, en daarmee voordeliger, voor u oplossen.

Tip: zelf het systeembeheer doen, zonder IT-medewerker of IT-partner? Begroot vooraf de verloren tijd bij eventuele storingen en problemen, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

IT manager in dienst: in eigen beheer

Het systeembeheer liever niet uitbesteden, maar daar wel een specialist voor inschakelen? Dan is het de moeite waard om een IT-manager aan te nemen. De manager is bij voorkeur ervaren en goed gekwalificeerd, bijvoorbeeld om een team van medewerkers aan te sturen. Samen zorgen zij ervoor dat problemen worden opgelost, voordat die ontstaan. Bovendien kunt u de manager vragen om de IT-infrastructuur goed te bekijken en te wijzen op eventuele problemen die er kunnen ontstaan en mogelijkheden tot innovatie en verbetering.

Houd er rekening mee dat de kosten voor systeembeheer op deze manier flink kunnen oplopen. Een IT-manager heeft een gemiddeld jaarsalaris van €40.000, exclusief de premies die u als werkgever dient af te dragen. Daarnaast zal u meer kosten moeten maken, bijvoorbeeld om er goede IT-medewerkers bij te vinden. Het is vervolgens belangrijk dat zij trainingen en cursussen volgen, om hun kennis up-to-date te houden. Verder is het gebruikelijk dat specialisten op het gebied van IT bonussen ontvangen, op het moment dat ze hun werk boven niveau doen. 

Systeembeheer uitbesteden

Ten derde kunt u het systeembeheer uitbesteden. U profiteert dan automatisch van ervaren IT-specialisten met goede kennis van zaken, zonder dat u die zelf hoeft te trainen en naar cursussen hoeft te sturen. Het is een meer efficiënte manier om kennis en expertise in te kopen, vooral voor kleinere organisaties die niet vaak te maken hebben met IT-problemen.

De kosten van systeembeheer vallen op deze manier lager uit dan veel organisaties denken. U loopt geen risico op onverwachte en verborgen kosten, bijvoorbeeld door een SLA af te sluiten en daarmee de garantie te krijgen op hulp bij eventuele problemen. Bovendien is het vooraf goed mogelijk om de kosten voor een jaar of langer vooruit in kaart te brengen. Daarmee weet u goed waar u aan toe bent, dankzij de ICT bedrijven in bijvoorbeeld Nijmegen en omgeving die u daarmee goed kunnen helpen. 

Kosten van systeembeheer: lager dan u zou denken

De kosten van systeembeheer in Nijmegen liggen bij veel van onze klanten lager dan dat zij vooraf hadden gedacht. We brengen vooraf altijd een duidelijke offerte uit, waarin we uitleggen wat we zullen doen, welke kosten daarbij horen en hoe het uw organisatie vooruit helpt. We lossen vervelende problemen met IT op een vakkundige manier op, voorkomen storingen en denken graag mee over de ontwikkeling van de IT-infrastructuur om u voor te bereiden op de toekomst.

Denkt u na over het uitbesteden van uw systeembeheer in Nijmegen of omgeving? We zijn daar veel verschillende organisaties mee van dienst, de meesten al een aantal jaren op rij. Dat doen we in verschillende branches, waardoor we die door de jaren heen goed hebben leren kennen. Het betekent in de praktijk dat we u op een efficiënte manier van dienst kunnen zijn met goed systeembeheer, precies zoals u daar voor uw bedrijf naar op zoek bent.

Wilt u gebruik maken van systeembeheer voor de laagste kosten in Nijmegen en omgeving of heeft u vragen over onze ICT diensten? Bel ons op telefoonnummer 024 – 844 01 00, stuur ons een e-mail naar info@spete.nl of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van u.